NederlandseEngelsedeutsch

Pim van Lommel

Pim van Lommel (1943) was van 1977 tot 2003 als cardioloog verbonden aan het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Hij publiceerde diverse artikelen over cardiologie. In 1986 begon hij zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd.

In 2001 publiceerde hij dit onderzoek in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet. Daarnaast werkte hij mee aan verschillende boeken over bijna-dood ervaringen en publiceerde er diverse artikelen over.

In 2007 verscheen zijn boek Eindeloos bewustzijn: een wetenschappelijke visie op de bijna-dood ervaring. Het boek is een bestseller. Er zijn inmiddels ruim 100.000 exemplaren van verkocht. Het wordt in verschillende talen vertaald.

Pim van Lommel houdt over de hele wereld lezingen over bijna-dood ervaringen en over de relatie tussen bewustzijn en hersenfunctie. In 2005 ontving hij de Dr. Bruce Greyson Research Award van de International Association of Near-Death Studies. Een jaar later kreeg hij uit handen van de president van India de Life Time Achievement Award op het World Congress on Clinical and Preventive Cardiology.

Pim van Lommel studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in cardiologie.