Redactie platgebeld

Leo Fijen over eindeloos bewustzijn

Enkele dagen na de Kruispunt-uitzending van 13 januari 2008 zijn we als redactie platgebeld. Niet om ons te complimenteren met de uitzending over de populariteit van het boerenleven en over de spirituele waarde van het platteland. Ook niet om ons te feliciteren met de half miljoen kijkers afgelopen zondag. Nee, we zijn gek gebeld omdat wij het in ons hoofd gehaald hebben om de geplande uitzending over bijna-dood ervaringen een week te verschuiven.

pim-van-lommel-over-eindeloos-bewustzijn-redactie-platgebeld

Bevrijder, trooster en vertrouwensman

Ik wist dat het onderwerp populair was en dat het boek over bijna-dood ervaringen een ware bestseller was. Maar ik wist niet dat dit succesnummer zoveel had losgemaakt. Eindeloos bewustzijn heet het boek dat alweer naar de achtste druk in twee maanden toegaat en zo’n beetje het levenswerk van cardioloog Pim van Lommel is. Deze auteur is meer dan een wetenschapper. Hij is voor velen een bevrijder uit de ketenen van het taboe, de trooster in de eenzame sensatie van die unieke bijna-dood ervaring, de vertrouwensman in de verwarring van mensen die nergens gehoord worden.

Glimp van de overkant

Er zijn velen die niet gehoord worden, er zijn velen in de eenzaamheid van de bijna-dood ervaring, er zijn velen die de mond gesnoerd is door het taboe. Want mensen die zweefden tussen leven en dood, die voor de wetenschap klinisch dood waren en ook geen hersenfunctie hadden, konden in dat schemergebied wel zien, horen en voelen en zo een bijna-dood ervaring meemaken. Ze konden zien wat een normaal mens nooit kan zien: een glimp van de overkant. Maar ze konden hun verhaal nergens kwijt. Ze durfden niets meer te vetrellen tegen naasten, vrienden en collega’s en ze voelden zich niet begrepen door hun omgeving.

600.000 Nederlanders met bijna-dood ervaring

Pim van Lommel kwam als cardioloog zulke mensen op het spoor, verzamelde hun verhalen, publiceerde in gezaghebbende tijdschriften, hield lezingen over de hele wereld en schreef er uiteindelijk een zeer gedegen boek over. Dat werd een bestseller en voor die eenzame mensen met een bijna-dood ervaring een bevestiging van het gevoel dat ze niet gek waren. Let wel, 600.000 Nederlanders lopen er rond met zo’n ervaring. Door het boek van Pim van Lommel voelen ze zich erkend, bevestigd en verlost van een taboe. En ze zijn daar zo blij mee dat ze wel van de daken kunnen schreeuwen. Dat hebben ze afgelopen dagen ook gedaan in de telefoontjes naar de redactie. Ze kunnen blijkbaar niet wachten tot Pim van Lommel zijn verhaal nog eens vertelt in Kruispunt. Ik betreur het dat we zo velen teleurgesteld hebben en dat het beter was geweest wanneer ik als presentator een en ander even had toegelicht.

Leven gaat door

Zondag 20 januari toonde Kruispunt het verhaal van twee mensen met een bijna-dood ervaring. Cardioloog Pim van Lommel zat in de studio en gaf commentaar. Hij deed dat zo innemend, rustig en verstandig dat hij voor nog veel meer mensen een trooster en bevrijder zal zijn. Ook op mij maakt deze wetenschapper indruk. Hij verbindt de kennis over het grensgebeid tussen leven en dood met een opdracht voor het heden. En hij geeft iedere toehoorder en lezer bijna de zekerheid dat de dood niet het laatst woord heeft. Het leven gaat door. Ik geloofde dat al en geloof het nog. Maar Pim van Lommel weet het zeker. Door Leo Fijen, www.omroep.nl